Çöldeki Vaha, Çağçağ Vadisi (Beyaz Su)

Şırnak topraklarına ilk ayak bastığım gündü. Ağustosun sonlarıydı. Hava delicesine sıcaktı. Nusaybin'le Cizre arasındaki biçilmiş ekin tarlaları ucu bucağı gözükmeyen bir çölü andırıyordu. Önümüzde uzanan 5 kilometrelik mesafede yeşillik namına tek bir ot dahi yoktu."Ne işim vardı burada?" sorusu taklalar atıyordu beynimin içinde.
Tabi zamanla çocukların sevgisi, bir boşluğu doldurmanın huzuru alıştırmaya başladı bizi bu coğrafyaya. Şırnak'tayken her işimize koşmasa da koşmaya çalışan kalbi güzel bir abimiz vardı. "Hocam seni Beyaz Su'ya götüreceğim, vallah çok seveceksin haa." deyip durdu Gültepe'de geçirdiğim yıllar boyunca. Tabi birlikte gitmedik hiç bir zaman bu abimizle Beyaz Suya ama birlikte gidebilme ihtimalimizi sevdim. İlk günlerimden itibaren sürekli methini duyduğum bu yere çok zaman geçirmeden, hem yazın hem de sonbaharda gittim. 
Güneydoğu Toroslar’dan doğan, Karasu ve Beyazsu kollarının taşıdığı sularla yol alır yazın sıcaklığında ve kışın ayazında. Güney yönünde ilerleyen Çağçağ Vadisi'nin suyu, Nusaybin'e, Kızıltepe'ye, Mardin'e ve bu bölgedeki insanlara hayat verir. Suriye’de Habur Irmağı ile buluşup Fırat’ın sularıyla sarmaş dolaş olur..
Vadinin her iki tarafında da taşlık çıplak tepeler bulunmakta. Vadide bol suyla birlikte verimli toprakların da bulunmasına rağmen meyve sebze ekimi yok denecek kadar azdır. Bunun nedeni Güneydoğu Anadolunu'nun ormanlık alanlar açısından çok fakir olmasıdır. Ağaca duyulan ihtiyaç ve ağacın ekonomik getirisinin iyi olmasından dolayı çok çabuk yetiştiği için kavak ağaçlarının mekanı olmuştur vadi.
Burası beyaz suyun çıktığı noktaya yakın bir yerde olan su kenarındaki işletmelere ait olan alanlar. Burada yerel çalgıcılar eşliğinde yemeğininzi yiyebilirsiniz.

Yemeğini yiyip serinleme faslına geçmiş olan bir abimiz. Aynı zamanda suyun başından Nusaybin'e kadar vadi boyunca küçüklü büyüklü işletmelerde yüzülebilecek havuzlar vardır. 

Suyun ilk çıktığı yerden başlayarak Nusaybin'e doğru çok sayıda işletme var. Bu işletmeler su kenarına kurdukları sedirlerde müşterilerine veya piknik yapmak için gelen ailelere hizmet sunuyorlar. Yemeğin ardından yakıcı güneşten uzak, suyun şırıltısıyla birlikte yapılan ufak bir şekerleme tadından yenmez.
Vadinin hemen üstündeki tepeler güneydoğunun tipik bitki örtüsünün örneğidir. 
Ancak vadi inadına yeşil, inadına serindir.

Dallarını terk eden yaprakların toprakla buluşmasıyla vadi başka güzelliklere bürünür.

Çağçağ Vadisi (Beyaz su) Nerede?

Halk arasında çeşitli adlarla da anılan vadi coğrafi olarak Nusaybin ilçesinin kuzeyinde olup Nusaybin-Midyat arasındaki yolun 20. kilometresindedir. 

Ne Yenir?

Eğer vadideki aileler tarafından işletilen mekanların yoğun olarak çalıştığı aylarda (haziran-eylül arası) giderseniz alabalık ve kebap tek seçenek. Bu ayların dışında giderseniz aç kalma ihtimaliniz yüksek. Ben sonbahar aylarında gittiğimde bir tane açık mekan yoktu. Tabi yemek yemek için değildi yolculuğumuz.

Nasıl Gidilir?
Vadiye hayat veren suyun çıkış noktası Nusaybin-Midyat yolunun 20. kilometresinde. Nusaybin'den günün her saatinde kalkan Midyat minibüsleriyle buraya ulaşmak mümkündür.



Şunu daha büyük bir haritada görüntüle: Beyaz Su

Yorumlar